Zaaien in de vierkante meter bak

Zaaien in de vierkante meter bak vind ik persoonlijk het leukste. Als je jouw bak wilt bevolken met plantjes zit je op de eerste rij om de fascinerende evolutie te volgen van zaadje tot volgroeide plant. Het is net zo boeiend als het ontstaan van leven.

Zaaien is een eenvoudige manier om planten te kweken. Het vraagt wel wat geduld, maar de beloning is groot in verhouding tot de investering. Planten zaden zijn tegenwoordig gemakkelijk te vinden. Heel wat supermarkten hebben een standje zaden staan in de afdeling groenten en fruit. Je kunt ook naar een tuincenter om er de nodige zaden te kopen en als je het echt eenvoudig wil houden kun je ook de meeste zaden online bestellen via jouw pc.

Omdat een vierkante meter tuin beperkt is qua grootte, is het wijselijk om eerst een goed zaaiplan te maken. Dat hoeft niet gesofisticeerd te zijn. Een vlugge tekening op een blad papier kan best dienen. Zelf heb ik mijn zaaiplan gemaakt in een word documentje op mijn pc.

 

Zoals je kunt zien in de afbeelding heb ik eerst voor elk vak in mijn bak duidelijk omschreven waar ik welke groente of kruid zal zaaien en heb ik ook de datum waarop ik gezaaid heb vermeld. Daaronder heb ik de zestien vakjes herhaald met afbeeldingen om een snel overzicht te hebben.

Je kunt ook zien dat ik een aantal vakken heb open gelaten. Zo kan ik een tweede zaaiing doen op een latere datum om van sommige groenten volgende oogsten te kunnen doen.

Nu het plan klaar is kan er over gegaan worden tot de actie.

Eerst heb ik de bovenlaag met de hark gladder gemaakt en eventuele kluiten gebroken op die manier kunnen de jonge wortels goed ontwikkelen en zich een weg banen door de aarde. Vervolgens heb ik in overeenstemming met mijn plan de zakjes zaadjes in de vakken gelegd.

Dan is alles klaar om het zaaiwerk te beginnen. Vak per vak en zakje per zakje geraken alle zaadjes op hun plek. Na afloop nog even water geven met de gieter en de klus is klaar (het doel is enkel de grond vochtig te maken, overbodig veel water kan de zaden doen rotten).

Omdat in mijn tuin heel wat verschillende vogels komen zoals mussen en vinken heb op de vier hoeken een bamboestokje gezet en een net over mijn werk aangebracht.

Zo, het wonder van de natuur kan zijn werk doen, voedselrijke grond, water en zon zullen er voor zorgen dat de zaden kunnen kiemen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *