Mijn vierkante meter bak in een nieuw jasje

Na vier jaar trouwe dienst is mijn vierkante meter bak toe aan een opknap beurt. Gans die tijd heeft de bak zonder meer op de aarde gestaan. Behalve dat ik de bak voorzien had van verse teelaarde bij het begin van elk nieuw seizoen, is er aan de bak zelf niets gebeurt. Dus hoog tijd voor wat onderhoud en een paar verbeteringen wat de opstelling betreft.

Eerste werk was dan de vierkante meter bak leegmaken. Voor de winter had ik nog een paar borders plant klaar gemaakt, dus geen gebrek aan plaats om de overgebleven plantjes uit de bak een nieuwe bestemming te geven.

Als echte tuin freak heb altijd wel een kleine voorraad materiaal liggen zoals een paar boordstenen en enkele beton klinkers. Om het hout van de vierkante meter bak te beschermen zou het goed zijn als het hout niet op de volle grond zou staan maar wel op een betonnen rand zou rusten. Na wat meetwerk ben ik dan aan de slag gegaan.

Als basis ben ik gestart op de boordplaat van het tuinpad. Mijn vierkante meter bak is exact 1 meter bij 1 meter. De afstand tot mijn serre is echter iets breder. De beton klinkers waren dan ook de ideale oplossing om de overgebleven ruimte met mijn serre op te vullen. Tevens wordt de ruimte ook gemakkelijker te onderhouden.

Dan komt nu de vierkante meter bak zelf aan de beurt.

Zoals bovenstaande foto’s laten zien zijn her en der kleine beschadigingen ten gevolge van  vocht. Na verwijderen van zand resten en een lichte schuurbeurt met schuurpapier kan de bak een laagje bescherming krijgen.

Voor de bescherming van het hout heb ik steigerhout beits gebruikt. Deze beits kan eenvoudig met een schilderborstel aangebracht worden. Let er wel op zowel de buitenzijde als de binnenzijde te behandelen en ook goed in de hoekjes en randjes te borstelen.

Na behandelen de vierkante meter bak goed laten drogen zodat de beits goed kan inwerken in het hout.

Na en dag drogen kan de bak op zijn plaats worden gelegd.

Voordat wij de bak kunnen vullen is er nog één belangrijke taak te doen. Beits kan soms giftig zijn voor de plantjes die we willen kweken. Daarom heb ik de binnenzijde van de bak voorzien van een laagje plastiek. Een stuk of drie lege zakken van potgrond zijn hiervoor best geschikt. Even overlangs opensnijden, dubbel plooien en dan even tegen het hout nieten.Zo nog even vullen met een goede potgrond voor groentetuin en het scheidingen raster erop leggen. Klus is geklaard en gereed om te zaaien.

Zo nog even vullen met een goede potgrond voor groentetuin en het scheidingen raster erop leggen. Klus is geklaard en gereed om te zaaien.

In totaal het ik een 160 liter potgrond gebruikt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *